Kreativitet eller Prokrastrinering?

När jag fyllde 40 år så önskade jag mig pengar till en trummaskin, närmare bestämt en Elektron Machinedrum UW-MK2. Pengarna ramlade in och det blev ett inköp, en silvermaskin, ett 12-bitars monster, en riktig tidsmaskin. Den tog inte riktigt mitt musikaliska skapande framåt om man ser det till hur produktiv jag var innan. Dock så fick den tid att försvinna genom att spela in feta rytmer och vrida till dem i timmar.

Allt som kom ur den lät fantastistiskt men det lät bara där och då. Inget spelades in, inga låtar sparades för eftervärlden och rätt snabbt insåg jag att jag var tvungen att ha en kompis till den, så det blev ett större utlägg så jag köpte mig både en Elektron Monomachine MKII och en Elektron Octatrack. Än mer grooves gjordes, än mer 4 takters embryon fyllde minnet i Octan till skillnad från tidigare då musikskapandet i antingen Reason eller Logic fyllde min dators hårddisk.

Skillnaden mellan mitt tidigare musikskapande och det nya med denna återuppväckning av hårdvara gjorde att i stort sett ingen färdig musik har kommit ut från mitt skapande. Däremot har jag suttit och lekt mer än tidigare, och samtidigt så har det blivit ett kreativ "mäh" samtidigt som Netflix, Spotify, HBO och planlöst surfande fyllt ut det lediga tidsutrymmet. Det har lixom blivit för mig som för många andra. Ju mer alternativa val man kan göra, desto mindre klarar man av att hålla sig till en sak just då och det blir som kejsarens nya kläder om allt.

Det som jag funderar på är ifall detta är kreativit eller prokrastrinering. Jag lutar åt det sistnämnda trots att jag åtminstone inbillar mig att jag är mer kreativ, eller så kanske jag bara ljuger för mig själv för "självbedrägelsen är stor i den där, young Padawan..." När jag letade på min hårddisk för att rensa bort onödiga filer, vilket också har blivit en sorts kreativ prokastrineringsprocess detta minimerande, hittade jag det kreativa manifestet version 0.12 som jag faktiskt uppdaterade till version 0.13. En av punkterna lyder:

  • En kreation behöver inte bli klar på några timmar.

Det är en punkt som jag har nyttjat lite väl frikostigt i samband med mina "Spontana" Elektroninköp som kräver en egen postning lite senare. Hur som helst så ändrade jag den punkten till:

  • En kreation behöver inte bli klar på några timmar, (Men helst!).

Jag har även funderat över en annan punkt nämligen:

  • Det får ta tid.

Som hela manifestet så är det lite floskelaktigt, men kreativitet är ju inget som bara ramlar på en utan det kommer endast genom hårt arbete. Ska man skriva en roman så är det bara att sitta framför sitt blanka ark och skriva, ska man måla så gäller det att ta tag i penseln och dra första penseldraget och sen fortsätta, etc.

Jag har mitt lilla block där jag skriver ner en ostrukturerad form av "todos", och en av de senaste meningarna är: "Låt bli att blanda de olika Elektronerna. Använd dem en och en under 8h. Leta kärlek eller sälj dem.". Det är där jag är nu.

social