Linux, linux, gamle vän...

Jag var en väldigt tidig tådoppare i linuxträsket. Kom i kontakt med det på den tidigare delen av 90-talet, först genom Yggdrasil Linux/GNU/X, en cdbaserad plug'n'play variant som jag körde på min PC utrustad med en AMD 486DX2-80, 16Mb ram och 420 Mb hårdisk från Western Digital monterad i en hårddiskvagga.

Inte långt därefter så upptäckte jag Slackware så det blev att investera i ytterligare en hårddisk så att en hårddisk fick bli min linuxdisk, och den andra en Dos / Windowsdisk för spel och program.

När jag använde linux så blev det mest för att köra IRC och surfa på det öppna men inte allt för stora WWW och hämta hem filer från tidiga FTP-servar. Bit-torrent var ej uppfunnet, MP3 visste man ej om och fulkopierad film, det såg man på VHS, helst på longplay. Dock var det rätt viktigt att inte somna ifrån filmen för rätt vad det var sådär 3 h senare vaknade man upp av någon obskyr p-rulle med på tok för hög volym.

Jag kör sådär 25 år senare fortfarande linux. Det är dock inte mitt förstahandsval då jag gör musik, mest med Propellerhead Reason som bara finns till MacOS och Windows. Hade jag inte pysslat på med musik hade jag dock kört linux på heltid.

Jag har en begagnad Thinkpad X250 som jag har installerat PopOS! från System76 på och det är min lilla lekdator. Grejar med lite Python för att lära mig programmera och jag håller även på att gå mot en "ren text" produktivitetsmiljö, utan låsta format för de texter och dokument jag skriver.

Det är ju lite Zen-minimalistiskt att ha sina dokument som txt-filer men fördelen är att de blir mer eller mindre plattformsoberoende, bara en sån sak. Har en mängd köpta program som inte går att använda längre och de filer som gjorts där är ju i stort sett förlorade. Det kommer aldrig att hittas något motsvarande dödahavsrullarna från vår generation sådär några 1000 år i framtiden. Ingen kommer att kunna läsa formaten eller datamediat då det sen länge är förlorat.

Fotografier och annat media blir ännu svårare att spara till eftervärlden då allt numera är DRM-infesterat och inlåst strömmande skit. Djupt tragisk men det är i den verklighet vi lever i just nu...

EoF

social